Skip to main content
Woudstreek

Jachttraining

Een hond opleiden tot jachthond kan op verschillende manieren. Sinds 1985 hebben wij Golden Retrievers en Spaniëls en zijn we actief bezig met het trainen van deze honden voor jacht en wedstrijden.

Eind jaren '80 trainde Emmy al bij Tineke Antonisse met haar retrievers. Daarnaast hebben we diverse workshops gevolgd van trainers in binnen- en buitenland. Emmy is  trainer geweest van geleidehonden voor blinden en heeft gewerkt met probleemhonden. Leo geeft sinds de jaren '80 training aan voorjagers van spaniëls en heeft een aantal jaren gekeurd op de certificaatdagen van de Spaniel Unie Nederland. 
Veel hebben we ook geleerd van het trainen van onze paarden, vooral onze jonge Rocky Mountain Horse heeft onze inzichten in het leren en opleiden nog verder verdiept en vergroot. 

Wij hebben een training ontwikkeld die bij onze honden en onze visie past. Daarbij nemen het 'lezen' van je hond en de manier waarop honden leren, een belangrijke plaats in. 
We zien het liefst zelfverzekerde enthousiaste honden die graag werken en goed in de hand zijn. Om dergelijke honden te ‘krijgen’ hebben we een stapsgewijze trainingsopbouw met controlestappen ontwikkeld. Als basis gebruiken we daarvoor Das Arbeitshandbuch Schritt für Schritt van Tineke Antonisse. Hierbij train je eerst alle principes afzonderlijk. Pas als je hond de principes beheerst, kun je ze combineren.

Deze manier van trainen zorgt ervoor dat een spaniël de eigenschap kan laten zien die hem onderscheidt van alle andere rasgroepen; volledig voluit jagen en daarbij zonder veel aanwijzingen van de voorjager onder het geweer blijven. Voor retrievers is het belangrijk dat zij snel en doeltreffend het apport kunnen binnenbrengen. Goed markeren en zoeken maar ook efficiënt en snel naar een apport gedirigeerd kunnen worden is daarbij belangrijk. 

Methode

Er zijn er verschillende methoden om een hond op te leiden. Welke methode je kiest, hangt van je hond en jouw persoonlijke voorkeur af. 

Wij maken bij het aanleren van lijnen (vooruit, rechts, links) gebruik van witte paaltjes. Daarbij is de training zo opgebouwd dat de hond heel precies rechte lijnen leert te lopen. Stapsgewijs verdwijnen de paaltjes steeds meer uit zicht. Hierdoor krijgt de hond vertrouwen om op aanwijzing van de voorjager de juiste richting te blijven lopen. 
Bij deze training maken we gebruik van balldroppers. Het voordeel hiervan is dat de hond alleen een bal krijgt wanneer hij het goed doet en de hond ook geen steun heeft van een helper die bij het paaltje staat. 

Centraal staat in onze training een rustige manier communiceren met de hond. Operante en klassieke conditionering en shaping zijn daarbij belangrijke leerprincipes. De apporten worden aangeleerd zonder dwang.

Wij vinden het belangrijk dat eerst de basisvaardigheden goed zijn voor we verder gaan in de training: rust, correct volgen, steadyness. Voor het aanleren van deze vaardigheden maken we ook gebruik van de clickermethode. 

We trainen in verschillende terreinen zodat de hond leert werken in zowel bramen, heide, weiland als bos. Tijdens de training maken wij regelmatig video opnamen.

Stappenplan

Centraal in onze training staat een stapsgewijze opbouw van de verschillende apporten

 
Gecombineerde oefening over water
614 Views
 
Verloren apport
46 Views
 
Overhands stap 5, oefening 7 (Spirit)
29 Views
 
Driemaal zoek (Spirit)
19 Views
 
Lijn vooruit (120 m) met hindernis en verleiding (Spirit)
27 Views
 
2018-12-26 Apporteren
24 Views

Meer weten?

Wil je meer weten over onze visie over het trainen van jachthonden, neem dan contact op via het contactformulier op deze website.