Skip to main content

Enjoy

CAC-wedstrijd Hank: ‘Een run-off ging tussen twee honden, goldens. We liepen op linie door een bietenperceel van ongeveer 125 meter breed. Joy op rechts en de andere hond helemaal op links. De wind kwam van rechts zodat mijn opdracht met wind in de rug zou zijn. Het bietenblad was zo hoog, dat Joy er maar net met haar kop bovenuit stak. De eerste fazant werd op rechts geschoten en door de andere golden perfect gemarkeerd. Daarna viel er helemaal op links een fazant, op zeker 100 meter afstand. Hoe Joy het deed, zal ik nooit weten, maar ze ging in één rechte lijn vlak voorbij de fazant, draaide op een meter voorbij de valplaats op de wind en vond de fazant. Beide honden hadden hun opdracht feilloos uitgevoerd, dus ging de wedstrijd door. Ik verwachtte dat de keurmeesters ons van positie zouden laten wisselen om de honden gelijke kansen te geven, maar dat gebeurde niet. Joy moest opnieuw met wind in de rug werken, hetgeen toch beduidend moeilijker is.
De concurrent markeerde de volgende fazant iets te kort zodat de kansen voor Joy stegen. De opdracht was opnieuw een verre haan, die helemaal op links, schuin voor de linie was gevallen. Joy toonde haar klasse door exact op de juiste diepte op de wind te draaien en het wild te apporteren. Ze won door een combinatie van goede aanleg en zelfvertrouwen.’

Tineke Antonisse

FT. Ch. Enjoy v.d. Woudstreek

(20 juli 1980)

Enjoy, (geboren op 20 juli 1980) roepnaam Joy, was een ideale retriever. Zij had de trainbaarheid van Twinkle en het markeervermogen en geheugen van haar oma Ecco geërfd.

Het was een bijzonder gevoelige hond die in de training tijd nodig had om voldoende zelfvertrouwen te krijgen. In haar derde jachtseizoen was zij op haar top. Met grote overmacht won ze toen haar tweede CAC in Hank tijdens een ‘voor de voet’ wedstrijd. Net als Ecco liet zij toen markeerapporten zien, die bijna onmogelijk waren.

Enjoy heeft twee nesten gekregen. Het G-nest met Kiamfu de Loyival, een Belgische reu. Deze reu viel op wedstrijden op door zijn uitzonderlijke wildvinderskwaliteiten. Een eigenschap die ook zijn grootmoeder had. De honden uit het G-nest hadden deze eigenschap allemaal, in combinatie met het goede markeervermogen van moeders kant.
De meest succesvolle hond uit dit nest was Gabber v.d. Woudstreek. Een stabiele hond die buitengewoon constant presteerde. Hij kwam dertien keer uit op proeven en workingtesten en won twaalf keer! Daarnaast was hij veldwedstrijdwinnaar (FTW).

Voor het tweede nest van Enjoy, het J-nest, werd een reu uit Engelse werklijnen gebruikt: Holway Miller. De inbreng van het Engelse werkbloed gaf dit nest iets meer temperament, met behoud van de goede trainbaarheid. De bekendste teef uit deze combinatie is Jedde v.d. Woudstreek, Veldwedstrijdwinnaar (FTW) en successen op proeven en workingtesten.